I de 1.400 år forud for det 20. århundrede, har søens overfladevand ikke været varmere end 24,3°C.
Siden år 1900 og frem til 2003 er temperaturen dog steget til 26°C. Forskerne har ved brug af sedimentkerner fra søbunden rekonstrueret
søens udvikling over de sidste 1.500 år. Forskerne har gjort dette ved at analysere borekernernes indhold af stoffer, produceret af søens mikroorganismer. Vandene i tropiske søer, som Tanganyikasøen, inddeles sædvanligvis i to lag. De fleste fisk og andre levende organismer findes i søens øverste 100 meter. På dybder større end 100
meter bliver vandet mere og mere iltfattigt og når vi kommer dybere end 200 meter er der ingen ilt at finde og derfor heller ikke nogen fisk. Dog er det dybe søvand rigt på vigtige næringsstoffer. Når Tanganyikasøen rammes af uvejr og blæst sættes søens vand i cirkulation og vandet i de to lag blandes. Denne proces forsyner søens fødekæde
og driver dens produktionscyklus. I takt med, at Tanganyikasøen overfladevand bliver varmere falder dets massefylde dog, mens vandet længere nede fortsat har samme temperatur og massefylde. For at se et nutidigt kort over Tanganyikasøen kan du anvende www. Google Earth og blot skrive Tanganyikasøen, så kommer det detaljerede satellitkort frem.
Man kan så på sit eget kort indsætte de destiniationer hvor ens egne Tropheus forekommer for at få et indtryk af "fordelingen" i søen blot ved at sætte en gul "pin" og man kan så skrive sine kommentarer for
hver enkelt af disse. |