Et voksent eksemplar af Tropheus duboisi, Maswa varianten med et bredt gult bånd, en meget smuk og eftertragtet cichlide.

Tropheus duboisi

 

Tropheus duboisi       -  Marlier, 1959

Oprindelig observeret og fanget af J. Dubois og derefter videnskablligt beskrevet af Marlier, som gav den navnet duboisi.

Denne Tropehus adskiller sig markant fra de øvrige Tropheus-arter, idet den som unge er forsynet med en masse hvide prikker (pletter) fordelt over hele kroppen.  Disse pletter forsvinder langsomt med alderen og i stedet dannes et hvidt , hvidgult eller gult ”mavebælte”. Jeg selv er af den mening, at prikkerne er med til at kamouflere ungerne, idet de er meget svære at få øje på i de øvre vandlag med klipper som baggrund og en urolig vandoverflade. Typisk for Tropheus duboisi i naturen er, at de ofte findes i mindre flokke end f.eks. Tropheus moorii.  Fuldvoksne T. duboisi-hanner har ofte tendens til at have en hvidgrå farve i selve ansigtszonen og på gællepartiet, hvorimod selve kroppen er fløjlssort.

Unge af Tropheus ch. duboisi - Overgangsfasen, hvor den mister de fine hvide prikker og båndet bliver til et gul/hvidt bånd. Denne variant tilhører Maswa.