Fotoalbum

Linie 8 typerne forekommer ligeledes i den absolutte sydlige del af Tanganyikasøen og er fanget på både Vest- og Østkysten.  Det er et område med utroligt mange forekomster og utroligt polulære farvevarianter.  Trods det nævner Peter Schupke, at det er tvivlsomt at alle eksisterende varianter er blevet opdaget (i hvert fald indtil 2003 hvor han skrev sit værk).

Disse også meget farvestrålende typer kendestegnes ved en meget synlig aflang lysende plet halvvejs nede på kroppen og nedefter, af og til gående helt ud til halefinnen og kan være hvidlig, gul-hvid, gul, gul-orange eller helt orange, hvorimod halens farve varierer stærkt.
Iflg. de seneste DNA undersøgelser kan denne linie igen opdeles i adskillige underlinier, idet også her har søens vandstand gennem tiderne haft en indflydelse og skabt nye varianter.

Typerne som findes på Sydvestkysten er:

Moba II - Murago.
Mwerazi North
Mwerazi
Mwerazi South
Kabeyeye
Lufubu
Chaitika
Funda (fanget af E. van Ammelroy Zambia, ikke importeret - første fangst 2002)
Kaku
Katoto
Kasakalawe (Appelsin moorii)
Mpulungu (Bärnsten moorii, måske = Kasakalawe)
Mbete

På Sydøstkysten har vi: (regnet fra nord og nedefter):

Kisambali
Mtosi
Namansi I
Hinde B
Wampembe
Kala
Malasa
Molwe
Muzi
Kasanga (Rød regnbue moorii)
Kalambo (Citron moorii)
Mutondwe

Jeg har bemærket en utrolig lighed med Tropheus sp. Hinde B og den oprindelig beskrevne Tropheus annectens, men har ingen sammenligningsgrundlag  (Se PS Side 102 i (African Cichlids II Tanganyika I  TROPHEUS) og se om ikke også du har en fornemmelse af at det er samme type.  Jeg har som tidligere nævnt ingen forudsætninger for at kommentere dette og DNA-undersøgelser og konklusioner kan man jo heller ikke anfægte.